Natureherbs

by farabu


Leave a comment

PREGGO HOLIDAY (KRABI PART2)

On my previous entry i ols dah mentioned macam mana journey sampai kat Ao Nang, kena ‘paksa’ by cab driver choose package for island hopping bagai (ha.ha.ha) + checked in to our hotel room yang sangat da bomb tu. So, this 2nd part of my sharing i ols continue our stay there. Masa booking kat agoda tu kau macam tak rasa 5 hari 4 malam tu lama, yela sebab nak keluar dari malaysia kononnya kennn, tapi hakekatnyaaa memang lama sebab i ols tak boleh buat byk sangat aktiviti, akan rasa cepat penat dan ngantuk. So aktiviti yang mudah adalah makan hahaha. Bila 1st day je (we ols sampai nak petang jugak la) kat sana survey la tempat makan yang masa tu susah jugak nak cari kedai yang halal.
Ada la satu macam kedai warung ke camne ntah nampak melayu lepak so we ols pun masuk situ. OK, food kat kedai tu memang macam kau letak ajinomoto ke apa untuk semua lauk? berpinau gak la we ols makan dengan berminyak bagai.I ols dah rasa potong kat situ. Sebab misi utama pi holiday adalah salah satu nya nak menikmati glorious of food kat situ. Before kami balik bilik tu, sempat jugak la sewa scooter,sebab senang the whole trip kat sana nak gi ronda2 ala rempitan hahahah. Makanya lepas tu we ols pun balik bilik dalam keadaan sendu sebab frust makan siang tadi, dan sempat relax dan tido, so dengan harapan nusa dan bangsa hopefully dinner malam ni kami blh jumpa tempat makan yang best.

krabi9amacam?ada gaya abg long kawasan takk??

Pas maghrib gitu we start our seacrh for dinner place, nasib baru teringat yang ada member i ols bagitau cari muslim restaurant kat sana nama dia Lemon Restaurant. Nampak gaya kedai macam kedai2 mat tom yam kat kl ni la, tapi kira not bad la takde la huduh. Tengok menu so we ols decide pilih udang, sotong dan ikan tak silap (lupa laa ni dah konsep stahun lepas punya cite hahaha). Sampai je food yeeeee akhirnya memang tak mengecewakan! lagi2 udang cheese yang marvellous tu. Juice drinks yang kitorang order tu pun memang mantopz!

haaa selfie makan dan minum adalah wajib ye even masa tu kau tgh kebulur

Price kat kedai tu affordable so memang puas hati la dan u ols kalau nak gi krabi boleh la singgah makan kedai ni ( haaaa kan i ols dah bunyik macam jjcm). Settle makan, we ols balik la bilik sebab esok pagi kitorg ada amik single trip pegi Phi Phi island. Esok pagi nya dalam kul 8 gitu dah kena berkumpul depan lobby hotel sebab ada van pick up nak bawak gi jetty dah. Besar la ferry ni kira takde la jenis bila naik berombak2 kan, seswaii untuk i ols yang mak buyung ni. Tapi perjalanan ke Phi phi island ni kira jauh jugak laaa sampai sempat laa i ols terlelap. Dalam masa sama ada rasa ngeri jugak sebab pikir ni laa salah satu tempat yang pernah kena tsunami. Ya Allah memang berdoa je laaa hopefully dijauhkan dari benda2 tak diingini. Overall for me..laut kat ao nang takde la cantik sangat, dia macam gelap je serun i ols tengok. Beach yang lawa tu area location The Beach tu laa crystal clear water giteww.

sentap tak tengok?hahah ok laa not bad tapi phi2 island macam byk tempat yg sedang dibaik pulih,after tsunami aftermath tu la

Masa kat phi2 island tu tour guide tu bagi masa lebih kurang 3 jam jugak la lepak situ, tapi bagi yang amik package island hopping dapat la pegi ke next trip. Tapi sebab kan i ols ni boyot maka pasrah je la stay kat phi2 tu. Oh sedih tauuu..mostly kat sana we ols jalan pusing2 je,nk lepak makan pun kena betul2 pilih tempat sebab kalo silap ada je cafes yang serve alcohol. Ok la so tu je la serba sedikit yang i ols boleh cite kan secara ringkas  pada u ols sepanjang trip kat sana. Actually pergi sendiri google buat homework sendiri without pegi under package lagi menarik la dan adventure! Hopefully one day nak lagi pegi sana sebab nak rasa island hopping kat The Beach island tu..till the next entry nite2!

Advertisements


Leave a comment

PREGGO HOLIDAY (KRABI PART 1)

“As the saying goes.. when a pregnant lady gotta go, she damn totally gotta go” (ok ni i ols yang cipta, tolong jgn rujuk mana2 memang tak jumpa) . This was taken quite yonks ago during my final trimester of pregnancy.Apa kau tak reti dah ke nak duduk diam2? kalau terberanak during the holiday macam mana? Ok honestly masa tu i ols macam tak kisah lantak la. Yang i ols tau noww noww take me somewhere before i face in the doom phase (pantang).
But of course i have an acknowledgement letter by my gynae,soo off we go!. Actually Krabi was never appear on mind pun, cuma nya i ols memang nak pegi pulau or beaches. Besides in malaysia of course. Because previous holiday pun dah pegi langkawi (will update on next entry), after googling here and there so we decided why not we go somewhere a little bit far from where we were usually visit. The thing is, this place we’ve never been before (unlike my hubs yang dah travel quite a lot places,tapi krabi wasn’t one of it). Ni kira2 memang nak play tourist lah haha poyos.
Browse kat agoda, i asked few friend of mine whom they already visit few months back before our visit, so we have chose this lovely Peace Laguna Resort to stay in for 5day4night (lama la ok kata ni finale before meletop). Nak pilih hotel pun masa tu makan 3 hari dah macam apa. We both are very fussy like that+ nak accommodate dengan tempat makan,beach yang mudah dengan kami,err i mean me…sebab penat dah kan nak berjalan.

IMG-20140518-WA0057             Muka excited baru sampai

CYMERA_20140520_140020Mak buyung in action

CYMERA_20140518_125003Hubs on the way to our room

CYMERA_20140518_125403Sekali pandang macam kat blakang batu caves je kan?oh tidak ye u ols.View from our room,cantik sgt.

CYMERA_20140518_125436Spacious room and bed for me to golek2 because i need a lot of space+the big bum

Flight to Krabi took about 2hours la gitu if i’m not mistaken. Tau2 je lelap celik dah sampai airport Krabi. Sampai je kena pass through kastam bagai,tapi nasib baik la tak lama kan then we off to buy our sim card from the booth near by yang memang diorg dah sediakan. Tapi memang best sangat lah coverage phone kat sana, tak la macam kat sini ala2 siput. Masa tu dok terpikir,doa la hopefully tak jumpa la cab driver yang scam ke apa kan, dah la kami pegi ni memang free and easy takde guna mana2 package travel agent. Sebab nya memang i ols tak suka terikat ikut jadual bagai. Alhamdulillah dapat driver cab yang peramah and he drove us to our hotel in Ao nang beach.
Krabi ni dia ada banyak tempat, so ao nang ni we ols pilih sebab in centre of Krabi dan mudah nak access dengan mana2 tempat. Along the journey tu tiba2 driver cab ni stop kat satu tempat (ahh sudah! i ols memang sentiasa berprasangka buruk,yelaa kat tempat orang kan), we ols macam terpana and asked him,then he told us yang dia nak kami pilih package for boat cruisa ka,island hopping ka for the whole visit kitorang kat sini.Ok lega. Dia macam travel agent jugak la, bila we ols masuk rupa2 nya ramai tourist2 yang satu flight dgn kami tadi stranded situ gak..hahahah tipah tertipu sangat ok. Tapi sebab hubs and i ols nak amik ati la kann tengok je la package2 tu and i mentioned i’m pregnant boleh ka nak naik speedboat bagai, but they told memang tak boleh. Sobs..sedih ok…cita2 nak gi location movie The Beach tu terbantut. Yang i ols dibenarkan hanyala naik ferry ke Phi Phi island je yang main stop semua ferry tu.
Then we continue straight away to our hotel. Memang puas hati la..sebijik macam apa yg we ols tengok dalam agoda. Bilik superbbb (as u can see) , toilet semua memang bestt sangat2 recommended pada u ols yang ada plan nak pegi Krabi in future. FYI all hotels in Krabi ni sangat murah dan banyak choices, cuma nya we ols tak amik breakfast sebab situ kan tempat non muslim. We decided to have our breakfast the next morning nya at the nearest muslim cafes and restaurants. Ok this end of part 1, ada few more stories i would like to share sepanjang kat sana. Hopefully you guys stay tuned ok?