Natureherbs

by farabu


Leave a comment

HOME SPA DENGAN MARINE ESSENCE!

Assalamualaikum! lama rasa nya tak post new entry kan? biasa la ada je few things yang nak kena settle, jadi housewife ni bukan dok lepak je kan+dgn ammar yang baru je baik demam alhamdulillah. Nowadays memang tengah musim panas ya amat k u ols. So make sure keep yourself hydrated, minum la air sebanyak2 nya!

Today i ols nak share mengenai range produk Marine Essence (ME), from head to toe. Ibarat pergi ke Spa je, produk2 ME ni terdiri dari sumber2 semulajadi yang terbaik sahaja dihasilkan, dan yang paling best…bau dia…fuhhhh mengancam! segar sangat2 dan bila mandi tu rasa tak nak keluar bilik air, lagi2 time musim2 panas ni… Ok Marine Essence ada 4 produk :

  • Marine Essence Bodywash RM38
  • Marine Essence Beauty Bar RM120 (3 BIJI SABUN)
  • Marine Essence Shampoo RM38
  • Marine Essence Toothpaste RM22

 

RANGE MARINE ESSENCE

12674531_590948051062728_1539685309_n

FUNGSI & KEBERKESANAN PRODUK MARINE ESSENCE

✔ Hilangkan parut di badan dan muka
✔ Hilangkan hitam celah badan
✔ Hilang bau badan
✔ Hilangkan jerawat badan dan muka
✔ Kulit lebih lembap & tidak berminyak
✔ Hilangkan gatal kulit & kulit sensitif serta penyakit kulit
✔ Hilangkan penyakit eczema
✔ Cerahkan kulit muka & seluruh badan

 

KANDUNGAN YANG TERDAPAT DALAM PRODUK MARINE ESSENCE :

Garam Buluh
– Sumber kaya dengan mineral dan antioksidan untuk kulit.
– Anti-bakteria, anti-alergi, anti-keradangan.

Pheno-SFE TM (Ekstrak The Pu-erh)
– Terkenal dengan antioksidan dan sifat-sifat pemulihan untuk menghapuskan radikal bebas yang berbahaya daripada merosakkan sel-sel kulit. (Anti penuaan)
– Memperbaiki dan memperbaharui sel-sel kulit dengan menjaganya agar tetap sihat dan muda untuk masa yang lebih lama.

Ekstrak Liquorice
– Mengurangkan perubahan warna kulit dan bintik-bintik hitam.
– Mencerahkan pigmentasi kulit.

Minyak Tea Tree
– Anti-bakteria, anti-kulat.

Vitamin E
– Antioksidan, anti-penuaan.
– Menyembuhkan kulit yang bermasalah dan rosak dengan berkesan.

 

KEBAIKAN UNTUK KELUARGA:

1) Gabungan unik ramuan semulajadi dan botani

  • Mengekalkan kulit kepala dan rambut dengan bersih, sihat dan lembap secara proaktif. Hasilnya rambut anda terasa lembut dan licin.

 

2) Tanpa Sabun

  • Formulasi yang tidak mengeringkan. Lembut untuk kegunaan harian.

 

3) Tanpa Paraben

  • Tidak merengsakan kulit kepala dan rambut.

 

4) Tanpa SLES

  • Tidak merengsakan kulit kepala dan rambut.

 

5) Mineral Yang Bermanfaat

  • Sumber kaya dengan mineral penting untuk menyihatkan dan melindungi kulit kepala dan rambut.

 

6) Anti-Bakteria

  • Membunuh bakteria. Membantu mengurangkan kegatalan kulit kepala.

 

7) Anti Oksidan Yang Hebat

  • Membantu menghapuskan radikal bebas yang berbahaya daripada merosakkan sel-sel rambut dan kepala.

 

8) Haruman Aromaterapi Yang Menyegarkan

  • Pengalaman cucian yang menyegarkan.

Kesimpulannya memang tak rugi la nak cuba produk2 dari range Marine Essence ni. In fact i ols and family pun guna, memang fresh sangat!. Kalau ada antara u ols yang berminat boleh PM FARA 013.609.1052 noww nowww..price i ols dah letak kat atas so u ols boleh refer ya? 🙂

Advertisements


Leave a comment

MASALAH SEMBELIT DAN TIPS

sembelit-3

Mesti ramai kan kat luar sana yang pernah mengalami masalah sembelit. Masa tu rasa kalau dalam toilet tu jenuhhh sangat nak ‘settle’ perkara2 yang tertunggak. Ada jugak yang pernah alami seminggu tak dapat buang air besar dengan baik. Stress nya! tapi kenapa benda2 ni jadi? sembelit terjadi kerana terdapat kelainan pada sistem pencernaan di mana seorang manusia (atau mungkin juga pada haiwan ) mengalami pengerasan najis yang berlebihan sehingga sukar untuk dibuang atau dikeluarkan dan boleh menyebabkan kesakitan yang hebat pada penderitanya. Sembelit yang cukup hebat disebut juga dengan obstipasi. Dan obstipasi yang cukup parah boleh menyebabkan kanser usus yang membawa maut bagi penderitanya. Ya Allah ngerinya kan?
Sembelit adalah aduan pada sistem pencernaan yang paling umum dan banyak ditemui di masyarakat luas termasuk di sekitar kita. Bahkan dianggarkan kira-kira 80% manusia pernah mengalami sembelit. Punca2 umum sembelit yang berada disekitar kita antara lain: 
  • Kekurangan cecair badan atau dehidrasi . 
  • Mengalami panas dalam .
  • Stres atau kemurungan dan aktiviti yang cukup padat. 
  • Pengaruh hormon dalam tubuh (contohnya dalam masa haid atau kehamilan).
  • Usus kurang anjal (biasanya kerana sedang dalam masa kehamilan atau usia lanjut).
  • Kelainan anatomi pada sistem pencernaan.
  • Gaya hidup dan pola makan yang kurang teratur (seperti diet yang buruk).
  • Kesan sampingan akibat meminum ubat yang mengandungi banyak kalsium atau aluminium (misalnya ubat antidiare , analgesik , dan antasida ). 
  • Kekurangan pengambilan vitamin C dan kekurangan makanan berserat.
  • Merupakan gejala penyakit (contohnya demam tipus dan hernia ).
  • Sering menahan rangsangan untuk buang air besar dalam jangka masa yang lama.
  • Emosi, kerana orang yang emosi atau cemas ususnya kejang, sehigga pertaltik usus terhenti dan usus besar menyerap kembali cecair najis. Akibatnya najis menjadi semakin keras.
  • Jarang atau kurang bersenam. 
  • Kelebihan pengambilan serat. 
  • Kelebihan memakan daging. Terutamanya daging merah kerana sukar dicerna dan mempunyai banyak zat besi. Besi adalah zat yang membuat pengerasan najis, menjadikan ia berwarna gelap dan hitam. 
  • Dari penyalahgunaan ubat-ubatan, seperti ubat laksatif. Sebagai contoh, penggunaan julap berguna untuk melancarkan gerakan peristaltik. Lama-kelamaan usus menjadi terbiasa dan bergantung pada ubat tersebut, mengakibatkan reaksi usus menjadi lamban, dan menghalang gerak peristaltik mandiri usus.
  • Makanan beku menjimatkan masa dan tenaga tetapi menyebabkan banyak masalah kesihatan. Makanan beku mempunyai serat yang sangat rendah dan banyak bahan pengawet yang boleh mengganggu pergerakan usus. Seperti ais krim yang hampir tak mengandung serat sehingga tidak dapat membantu mengawal pergerakan usus ditambah lagi dengan kandungan gula dan susu di dalamnya boleh mengeraskan najis. 
  • Memakan buah-buahan atau sayur-sayuran tertentu yang dapat memadatkan kotoran secara semula jadi secara berlebihan seperti pisang.

 

Berikut adalah 6 cara untuk merawat sembelit dengan cepat

images

1. Minum dua hingga empat gelas 8oz tambahan air suam apabila sembelit. Jika anda mempunyai sembelit selama beberapa hari, minum 10-20 auns air kosong setiap pagi sejurus selepas bangun tidur. Anda disarankan minum sekurang-kurangnya 10 gelas air kosong suam setiap hari. Air merupakan salah satu cecair yang terbaik yang mencuci bahan buangan dan toksin daripada badan kita. Minuman lain seperti jus dan soda, walaupun mempunyai khasiat tertentu dan semulajadi, ia perlu dikurangkan kerana kemungkinan mempunyai kandungan gula berlebihan atau mungkin menyebabkan sembelit semakin parah.

 

fruit

2. Makan buah-buahan, sayur-sayuran dan lain-lain makanan yang mempunyai serat tinggi untuk meningkatkan jumlah pengambilan serat setiap hari. Kita memerlukan sekurang-kurangnya 24-38 gram serat sehari. Sembelit juga adalah berpunca dari pengambilan lemak yang berlebih, gula bertapis dan tenusu yang berlebihan berbanding dengan serat daripada bijirin dan buah-buahan.
Anda juga boleh mengambil suplemen serat selain mendapatkannya dari makanan seharian. Serat tidak boleh dihadamkan oleh enzim di dalam tubuh manusia, jadi ia tidak diserap ke dalam aliran darah. Serat kemudiannya kekal di dalam kolon, di mana ia menyerap air dan melembutkan najis.

Sesetengah makanan tinggi serat termasuk: raspberi, pear, dan epal; pasta gandum (dimasak), barli (masak), dan sekam; kacang berpecah (masak), kacang hitam (dimasak), dan lentil (dimasak); artichokes (dimasak), kacang hijau (dimasak), dan brokoli.

 

coffee-and-breakfast1

3. Pada sesetengah kes, Kopi boleh membantu. Ramai orang menganggap kopi membantu melegakan sembelit dengan cepat. Ini kerana kafein dalam kopi boleh merangsang otot dalam sistem pencernaan dan menyebabkan pergerakan usus.

Namun begitu, kopi juga diuretik di mana ia menyerap kelembapan daripada najis, menjadikan mereka sukar untuk membuang air . Ada sesetengah doktor mengesyorkan mengelakkan minuman diuretik seperti kopi, alkohol, kola, dan teh.

Untuk merawat sembelit, anda disaran makan prun atau minum dua gelas jus prune. Prun sangat tinggi dalam serat dan mengandungi sorbitol, sejenis bahan yang secara semulajadi membantu melegakan sembelit.

 

prunes_plums

4. Sorbitol adalah perangsang kolon ringan yang membantu mengurangkan masa pergerakan najis dan seterusnya mengurangkan risiko sembelit Jika anda tidak suka tekstur atau rasa unik prun, jus prune boleh menjadi alternatif yang lebih sedap.

Prun mempunyai 14.7g daripada sorbitol setiap 100g, manakala jus prun mempunyai 6.1g per 100g. Anda perlu minum lebih banyak jus prun untuk mencapai manfaat kesihatan yang sama kerana jus prun berasal dari prun yang telah diproses dan mengandungi gula tambahan.

 

exercise

5. Bersenam. Jika boleh, elakkan duduk yang lama dan sentiasa pastikan tubuh anda aktif bergerak. Membuat senaman yang agak berat adalah digalakkan, tetapi 30 minit berjalan kaki boleh membantu menggalakkan pergerakan usus yang sihat.

 

posisi BAB

6. Mencangkung dalam kedudukan yang semula jadi untuk memudahkan perkumuhan. Tinggikan lutut anda ketika anda duduk membuang di atas tandas.

 

Antara solution lain yang i ols suggest adalah dengan pengambilan Mineral Coffee dan Garlic Tablet. Kedua2 produk hebat ni mempunyai agne anti oksida yang baik untuk penghadaman badan kita. So lepas ni tak perlu nak risau2 dengan masalah sembelit dan sewaktu dengannya. In fact i ols sendiri dah consume dan memang sangat la senang bila bab membuang air besar ni, bila badan ringan rasa pun fresh je nak buat aktiviti harian kan ? Bagi yang berminat boleh PM FARA terus ke 013.609.1052 hari ni! Harga untuk Mineral Coffee (20 sachet) ialah RM30 dan Garlic Tablet(80biji) RM44. Oh saya ada share tentang dua produk ni di previous entry Set Kurus Bajet. So nanti u ols boleh baca balik 🙂

12804003_577677189056481_802459064_n


Leave a comment

HEBATNYA PIL MAHARANI

12645241_1632048097034218_6814280537048496953_n

APA ITU PIL HERBA MAHARANI?

  • Dikenali sebagai Te Zhi Bai Feng Wan.
  • Ianya adalah keluaran Beijing Tong Ren Tang yg merupakan tanda perniagaan yg bersejarah melebihi 300 tahun di China.
  • Tong Ren Tang Te Zhi Bai Feng Wan adalah diperakui sebagai ‘Produk Terkenal di China’ pada tahun  1994.
  • Juga diiktiraf sebagai ‘Spesis Ubat Herba Yang Terpelihara’ pada tahun 1998.
  • Pengiktirafan HALAL oleh Pertubuhan IFANCA (China Islamic Association – badan Islam luar negara yg   diiktiraf oleh JAKIM)
  • Diluluskan oleh Jabatan Kawalan Dadah Malaysia dan Kementerian Kesihatan Malaysia (MAL20014419T)
  • Menggabungkan 16 jenis ramuan herba terpilih dan bernilai dgn pati ayam hitam sbg ramuan utamanya.

HERBA MAHARANI HEBAT&UNIK KERANA :

1. Menyelesaikan masalah wanita dan remaja (keputihan, peredaran haid & senggugut ).

2. Menguatkan dan mengecutkan (otot-otot rahim, sistem peranakan dan amalan selepas bersalin).

3. Melegakan masalah (sakit pinggang, sakit belakang, sendi, lutut, migrain, angin dalam badan, lenguh-lenguh kebas dan urat saraf.

4. Melambatkan masalah monopous (Pengaktifan hormon estroen, progestron dan androgen wanita).

5. Sistem organ dalam tubuh akan berfungsi dengan baik (Anti penuaan, awet muda, kecantikan dan kesuburan).

6. Menegang dan memberi keanjalan pada kulit (payu dara, ovari, kawasan perut selepas bersalin & pinggul).

7 . Meningkatkan kadar metabolisma ( sel darah, minda, tekanan darah, menghilangkan kelesuan & kebahagiaan kepada pasangan).

CARA PENGAMBILAN :

  • Cara makan Herba Maharani yang disyorkan adalah 25-50 biji pil kecil sekali sehari.Mulakan makan Herba Maharani hari pertama selepas period (datang haid).Masa terbaik untuk makan Herba Maharani ialah pada waktu pagi sebelum sarapan.
  • Makan mestilah bersama air suam. Herba Maharani ni mungkin agak panas bagi sesetengah orang terutama yang tidak pernah makan pil herba (tindak balas badan yang berbeza).
  • Sebaiknya mulakan dengan 25 biji dan jika badan rasa panas minum banyak air kosong/mineral. Kemudian kurangkan dos kepada 10-15 biji.
  • Atau, boleh juga mulakan dengan 10 biji. Kalau rasa okey (tak panas badan) boleh tambah dos kepada 15 atau 25 atau 50.
  • Jangan ambik kurang dari 10 biji sehari ye sebab nanti tak berkesan.
  • Kuantiti dalam sekotak Herba Maharani = 6 bebola putih = 300 biji kecil pil herba

 

HARGA SEKOTAK MAHARANI RM98 . PM FARA 013.609.1052 UNTUK ORDER NOW!SERIOUS BERBALOI2 DAN MANTOPZZ 😉

 


Leave a comment

SET KURUS BAJET FOR SLIMMER ME!

Benda yang paling buat i ols stress ( salah satu nya) is gain weight. Kamoonnn bukan i ols sorang je kot kennn? Ok la to be precise, gain weight ni i ols rasa badan cepat jadi penat, tak selesa nak bergerak, peha bertemu, eh memang rasa tak best la jemah! bila mana dalam masa pregnant tu yang i ols terpikir, boleh ke tidak nak dapatkan my ideal weight balik? nasib la since zaman2 bujang dulu i ols dah biasa workout kat Ladies Fitness ni, ada tapi nyaa…dok terpikir lagi, ada anak ni sempat ke aku?? memang benar bagai di kata la kan..after deliver ammar badan i ols ibarat sikit lagi laa nak sama dengan doraemon (plis, tak comel ok). Masa tu rasa urgh demotivated gila dan takde self confidence. But hubs dok cakap takpe yang boleh loose weight tu jangan risau (yela tu, nak sedap kat hati kita kan). Habis je pantang i ols tak straight away workout sebab deliver csect, so lagi la buntu nak buat macam mana dengan badan ni.
Kat FB ada la nampak my friend emmy ni dok posting2 produk SHOM set kurus bajet. I ols punya la pikir, apa laa yang bajet nya tu? murah sangat ke? plus is it really work? sebab tengok by testimonial yang di share sangat menggoda jiwa. Masa tu jasad kedoraemonan ku seperti melonjak2 kegembiraan sebab dah nampak jalan yang benarrr menuju loose weight (hoi ayat aku mcm jelung hahaha). Dalam set kurus bajet ni ada 3 produk : mineral coffee/garlic tablet/bv alfalfa. First produk yang i ols beli is Mineral Coffee (MC), i ols ada share kat previous post. Bila research apa contents nya , what are the benefits (sebab salah satu nya adalah antioksida) i ols rasa teruja+no sugar and calories. Sneak peak lah sikit eh for u ols yang tak tau ghope bentuk MC ni…meh i ols share :

11138528_362605110604255_825119798939473015_n

Antara kebaikan MC..haaa nampak tak..turunkan berat badan..u ols sure dah goyang2 kaki teruja ni!

Masa mula2 dapat 1st box kat tangan tu rasa macam eh ehhh tak sabau nya nak minum, yela nak jugak rasa apa orang kata kopi garam buluh tu kan? bila rasa mula2 tu agak pelik sikit tapiiii lepas hirupan kedua tu hamekk terus macam addicted. Until now still berkotak2 i ols order. Bila dah istiqamah consume ya memang dia melawaskan perut buang segala toksin2 busuk yang tak elok tu. So apa mineral coffee ni? aroma istimewa Hai-O Mineral Kopi ni berasal daripada bijian Kopi Robusta dan Garam Buluh Organik semulajadi dari Korea yang meningkatkan nilai nutrisi kopi ini. Selain aroma kopinya yang wangi, ia juga kaya dengan bahan mineral seperti Magnesium yang dapat menggalakkan penyerapan Kalsium.
Apa keistimewaan Mineral Coffee ni?
  • ANTIPENUAAN – agen antioksida yang baik.
  • MENGAWAL PH BADAN, boleh menuetralkan toksin berasid dengan cepat seperti asid urik,gula dalam darah,kolestrol dan lain-lain.
  • MENCEGAH dan MERAWAT penyakit kronik seperti penyakit jantung, darah tinggi, buah pinggan, kencing manis, migraine, kanser dan lain-lain masalah kesihatan.
  • MEMBAIKI MASALAH SISTEM PENGHADAMAN seperti gastrik, ulser perut, masalah usus,buasir sembelit, juga sebagai diet yang ekonomi.
  • Mempunyai kesan DETOKSIFIKASI.
  • Melegakan masalah ALAHAN, pigmentasi dan lain-lain masalah kulit.
  • Memberi TENAGA dan juga kualiti KESIHATAN YANG BAIK kepada badan.
Untuk Set Kurus Bajet (SKB) ni boleh beli berasingan don’t worry. Harga sekotak MC ni cuma RM30 sahaja (20 sachet). Ok untuk 2nd produk SKB pulak..Garlic Tablet :

2Kebaikan Garlic Tablet

Memang tak dinafikan la garlic ni consist macam2 benefits, in fact bila masak pun i ols suka letak garlic banyak2..haa lagi satu memang kentut berirama la kan hahaha. Lagi satu garlic ni adalah natural antibiotic untuk pelbagai penyakit. Biasanya orang dulu2 kunyah gitu je, tapi kau mampu maria?? oh tidak ye. Nasib la i ols jumpa garlic tablet ni, senang je 2 tablet pagi dan malam selesai. Esoknya confirm membuang dengan tanpa paksaan. Yang best nya bila kita selalu amalkan, dia boleh menurunkan paras kolesterol dalam badan. Apa taknya dah berkodi jenis makan kita telan, mana nak tau apa penyakit yang ada. Lebih baik la cegah sebelum parah. Sama jugak Garlic tablet ni boleh dibeli berasingan dengan harga RM38 (80 biji).
Ok kat bawah ni among famous Qs yang customer2 akan tanya mengenai Garlic tablet ni, so u ols boleh la baca ya :
Apakah kesan bawang putih?  Bawang putih kaya dengan nutrien, komponennya berfungsi untuk membantu menyelaras insulin, menurunkan lemak darah, melambatkan proses penuaan, mencegah artritis, membasmi kuman dan melegakan keradangan dan mencegah mutasi sel.
Adakah mulut berbau selepas mengambil Hai-O Garlic?  Hai-O Garlic mengaplikasikan teknologi canggih untuk mengekstrak intipati bawang putih untuk menyingkirkan rasa tajam dan baunya yang tidak menyenangkan. Maka mulut tidak akan berbau selepas mengambilnya.
Jika bawang putih ditambah dalam lauk seharian, adakah kita perlu mengambil lagi Hai-O Garlic?  Sebahagian besar nutrisi bawang putih telah dirosakkan selepas bawang putih dimasak dalam suhu tinggi. Namun, Hai-O Garlic mengaplikasikan teknologi canggih untuk mengekstrak intipati bawang putih, dapat mengekalkan nutrisi bawang putih dan lebih sihat untuk badan.
Adakah nilai nutrisi bawang putih lebih tinggi jika ia dimakan terus?  Jika bawang putih dimakan terus, ia perlu dihiris dan terdedah kepada udara kira-kira 15 minit supaya ia dapat bergabung dengan oksigen untuk menghasilkan allicin. Kemudian ia perlu dikunyah dengan seragam demi memastikan nilai nutrisi bawang putih dapat berfungsi sepenuhnya. Namun, rasa bawang putih yang tajam dan meninggalkan bau busuk dalam mulut, dan menyebabkan kebanyakan orang tidak dapat menerimanya.
Sama jugak  dengan produk lain, Garlic tablet ni boleh dibeli berasingan dengan harga RM38 (80 biji). OK untuk last produk SKB ni adalah BV Alfalfa :

12091310_518934971597370_2957593785330341424_o.jpgHijau seindah khasiatnya yang penuh dengan kebaikan sayur-sayuran.Bagus ni tau!

APA ITU ALFALFA?

Alfalfa (Medicago Sativa) membawa maksud ‘Bapa Segala Makanan’. Gelaran ini diberi oleh kaum Arab di Persia sejak beberapa abad dahulu. Tumbuhan alfalfa mempunyai struktur akar yang unik di mana struktur akar yang panjang dan tumbuh mendalam mencapai 30 hingga 40 kaki ke bawah tanah. Oleh sbab itu, alfalfa berkeupayaan menyerap pelbagai garam galian , vitamin2 dan lapan jenis asid amino perlu, antara kebaikan yang haibat yang tidak boleh ditanding oleh tumbuhan darat yang lain. Waahhhhh!Herba alfalfa jugak dipercayai mempunyai keistimewaan yang boleh mengurangkan tahap kolestrol kerana memiliki khasiat pelbagai vitamin dan mineral penting.
Herba alfalfa juga sangat berkesan dalam menyahtoksid dan membersihkan darah dan seterusnya memulih serta memperbaharui sel2 badan. Hasilnya, pengambilan alfalfa secara tetap boleh merendahkan tekanan darah tinggi dan menyeimbangkan hormon. Sekiranya diamalkan secara istiqamah, alfalfa dapat bertindak sebagai alternatif kepada ubat sakit kepala ataupun migrain kerana kandungannya yang tinggi kalsium dan magnesium. Bv Alfalfa ni jugak sesuai diberi minum pada sape2 yang degil sangat takmau makan sayur, letak fewd drops dalam 500ml air dan jadikan daily intakes kita. Untuk kanak2 pun sesuai jugak tapi hanya setitis ke dua titis saje masukkan dalam minuman diorang tu. Harga sebotol BV Alfalfa ni hanya RM84 sahaja.

12038665_1602485079990520_7427983679562062024_oIni lah hasilnya i ols bila dengan dedikasinya consume SKB ni. Disamping ada workout jugak

Kenapa saya pilih SKB ni? walhal kat luar tu u ols just name it, ada varies of products untuk kurus slim buang lemak segala. Sebabnya the difference is, produk2 SKB ni semuanya berasaskan natural..macam nama blog i ols ni la Natureherbs. Tiada side effects yang blh membahayakan tubuh badan. Sebenar tujuan utama pun bukan laa nak kurus sangat2 pun, tapi mainly is about my health. Bila mana umur dah reach mid 30s ni kena la rajin2 jaga badan supaya sentiasa sihat, disampin tu jugak saya ada workout regularly weekly . Bagi saya dah hit 52 tu pun dah alhamdulillah and am happy with my weight now 🙂 . So kpd followers2 blog saya ni ( ada ke???hahah) jangan malu2 blh direct PM FARA ke 013.609.1052 nak cuba Set Kurus Bajet ni hari ni. It is never too late to be healthy! bila badan sihat nak buat apa kerja pun rasa semangat..till the next entry,good night…

 

 

 

 

 

 


Leave a comment

PREGGO HOLIDAY (KRABI PART2)

On my previous entry i ols dah mentioned macam mana journey sampai kat Ao Nang, kena ‘paksa’ by cab driver choose package for island hopping bagai (ha.ha.ha) + checked in to our hotel room yang sangat da bomb tu. So, this 2nd part of my sharing i ols continue our stay there. Masa booking kat agoda tu kau macam tak rasa 5 hari 4 malam tu lama, yela sebab nak keluar dari malaysia kononnya kennn, tapi hakekatnyaaa memang lama sebab i ols tak boleh buat byk sangat aktiviti, akan rasa cepat penat dan ngantuk. So aktiviti yang mudah adalah makan hahaha. Bila 1st day je (we ols sampai nak petang jugak la) kat sana survey la tempat makan yang masa tu susah jugak nak cari kedai yang halal.
Ada la satu macam kedai warung ke camne ntah nampak melayu lepak so we ols pun masuk situ. OK, food kat kedai tu memang macam kau letak ajinomoto ke apa untuk semua lauk? berpinau gak la we ols makan dengan berminyak bagai.I ols dah rasa potong kat situ. Sebab misi utama pi holiday adalah salah satu nya nak menikmati glorious of food kat situ. Before kami balik bilik tu, sempat jugak la sewa scooter,sebab senang the whole trip kat sana nak gi ronda2 ala rempitan hahahah. Makanya lepas tu we ols pun balik bilik dalam keadaan sendu sebab frust makan siang tadi, dan sempat relax dan tido, so dengan harapan nusa dan bangsa hopefully dinner malam ni kami blh jumpa tempat makan yang best.

krabi9amacam?ada gaya abg long kawasan takk??

Pas maghrib gitu we start our seacrh for dinner place, nasib baru teringat yang ada member i ols bagitau cari muslim restaurant kat sana nama dia Lemon Restaurant. Nampak gaya kedai macam kedai2 mat tom yam kat kl ni la, tapi kira not bad la takde la huduh. Tengok menu so we ols decide pilih udang, sotong dan ikan tak silap (lupa laa ni dah konsep stahun lepas punya cite hahaha). Sampai je food yeeeee akhirnya memang tak mengecewakan! lagi2 udang cheese yang marvellous tu. Juice drinks yang kitorang order tu pun memang mantopz!

haaa selfie makan dan minum adalah wajib ye even masa tu kau tgh kebulur

Price kat kedai tu affordable so memang puas hati la dan u ols kalau nak gi krabi boleh la singgah makan kedai ni ( haaaa kan i ols dah bunyik macam jjcm). Settle makan, we ols balik la bilik sebab esok pagi kitorg ada amik single trip pegi Phi Phi island. Esok pagi nya dalam kul 8 gitu dah kena berkumpul depan lobby hotel sebab ada van pick up nak bawak gi jetty dah. Besar la ferry ni kira takde la jenis bila naik berombak2 kan, seswaii untuk i ols yang mak buyung ni. Tapi perjalanan ke Phi phi island ni kira jauh jugak laaa sampai sempat laa i ols terlelap. Dalam masa sama ada rasa ngeri jugak sebab pikir ni laa salah satu tempat yang pernah kena tsunami. Ya Allah memang berdoa je laaa hopefully dijauhkan dari benda2 tak diingini. Overall for me..laut kat ao nang takde la cantik sangat, dia macam gelap je serun i ols tengok. Beach yang lawa tu area location The Beach tu laa crystal clear water giteww.

sentap tak tengok?hahah ok laa not bad tapi phi2 island macam byk tempat yg sedang dibaik pulih,after tsunami aftermath tu la

Masa kat phi2 island tu tour guide tu bagi masa lebih kurang 3 jam jugak la lepak situ, tapi bagi yang amik package island hopping dapat la pegi ke next trip. Tapi sebab kan i ols ni boyot maka pasrah je la stay kat phi2 tu. Oh sedih tauuu..mostly kat sana we ols jalan pusing2 je,nk lepak makan pun kena betul2 pilih tempat sebab kalo silap ada je cafes yang serve alcohol. Ok la so tu je la serba sedikit yang i ols boleh cite kan secara ringkas  pada u ols sepanjang trip kat sana. Actually pergi sendiri google buat homework sendiri without pegi under package lagi menarik la dan adventure! Hopefully one day nak lagi pegi sana sebab nak rasa island hopping kat The Beach island tu..till the next entry nite2!


Leave a comment

PREGGO HOLIDAY (KRABI PART 1)

“As the saying goes.. when a pregnant lady gotta go, she damn totally gotta go” (ok ni i ols yang cipta, tolong jgn rujuk mana2 memang tak jumpa) . This was taken quite yonks ago during my final trimester of pregnancy.Apa kau tak reti dah ke nak duduk diam2? kalau terberanak during the holiday macam mana? Ok honestly masa tu i ols macam tak kisah lantak la. Yang i ols tau noww noww take me somewhere before i face in the doom phase (pantang).
But of course i have an acknowledgement letter by my gynae,soo off we go!. Actually Krabi was never appear on mind pun, cuma nya i ols memang nak pegi pulau or beaches. Besides in malaysia of course. Because previous holiday pun dah pegi langkawi (will update on next entry), after googling here and there so we decided why not we go somewhere a little bit far from where we were usually visit. The thing is, this place we’ve never been before (unlike my hubs yang dah travel quite a lot places,tapi krabi wasn’t one of it). Ni kira2 memang nak play tourist lah haha poyos.
Browse kat agoda, i asked few friend of mine whom they already visit few months back before our visit, so we have chose this lovely Peace Laguna Resort to stay in for 5day4night (lama la ok kata ni finale before meletop). Nak pilih hotel pun masa tu makan 3 hari dah macam apa. We both are very fussy like that+ nak accommodate dengan tempat makan,beach yang mudah dengan kami,err i mean me…sebab penat dah kan nak berjalan.

IMG-20140518-WA0057             Muka excited baru sampai

CYMERA_20140520_140020Mak buyung in action

CYMERA_20140518_125003Hubs on the way to our room

CYMERA_20140518_125403Sekali pandang macam kat blakang batu caves je kan?oh tidak ye u ols.View from our room,cantik sgt.

CYMERA_20140518_125436Spacious room and bed for me to golek2 because i need a lot of space+the big bum

Flight to Krabi took about 2hours la gitu if i’m not mistaken. Tau2 je lelap celik dah sampai airport Krabi. Sampai je kena pass through kastam bagai,tapi nasib baik la tak lama kan then we off to buy our sim card from the booth near by yang memang diorg dah sediakan. Tapi memang best sangat lah coverage phone kat sana, tak la macam kat sini ala2 siput. Masa tu dok terpikir,doa la hopefully tak jumpa la cab driver yang scam ke apa kan, dah la kami pegi ni memang free and easy takde guna mana2 package travel agent. Sebab nya memang i ols tak suka terikat ikut jadual bagai. Alhamdulillah dapat driver cab yang peramah and he drove us to our hotel in Ao nang beach.
Krabi ni dia ada banyak tempat, so ao nang ni we ols pilih sebab in centre of Krabi dan mudah nak access dengan mana2 tempat. Along the journey tu tiba2 driver cab ni stop kat satu tempat (ahh sudah! i ols memang sentiasa berprasangka buruk,yelaa kat tempat orang kan), we ols macam terpana and asked him,then he told us yang dia nak kami pilih package for boat cruisa ka,island hopping ka for the whole visit kitorang kat sini.Ok lega. Dia macam travel agent jugak la, bila we ols masuk rupa2 nya ramai tourist2 yang satu flight dgn kami tadi stranded situ gak..hahahah tipah tertipu sangat ok. Tapi sebab hubs and i ols nak amik ati la kann tengok je la package2 tu and i mentioned i’m pregnant boleh ka nak naik speedboat bagai, but they told memang tak boleh. Sobs..sedih ok…cita2 nak gi location movie The Beach tu terbantut. Yang i ols dibenarkan hanyala naik ferry ke Phi Phi island je yang main stop semua ferry tu.
Then we continue straight away to our hotel. Memang puas hati la..sebijik macam apa yg we ols tengok dalam agoda. Bilik superbbb (as u can see) , toilet semua memang bestt sangat2 recommended pada u ols yang ada plan nak pegi Krabi in future. FYI all hotels in Krabi ni sangat murah dan banyak choices, cuma nya we ols tak amik breakfast sebab situ kan tempat non muslim. We decided to have our breakfast the next morning nya at the nearest muslim cafes and restaurants. Ok this end of part 1, ada few more stories i would like to share sepanjang kat sana. Hopefully you guys stay tuned ok?


Leave a comment

COFFEE ADDICT,COFFEE LOVER OR HANTU KOPI?

Bila bercakap pasal kopi ni secara purata nya semua masyarakat kat malaysia ni memang penggemar kopi. Kopi is like mainstream thingy u know? kalau pagi2 tak ‘having the coffee moment’ tu kira nya kau dah terkeluar dari insan2 yang dikategorikan sebagai makhluk yang hebat. Just name it all people around the globe pun lebih2 lagi di negara2 maju, permulaan hari pastinya dengan kopi. Ok kenapa i ols nak kena merepek pasal hal ni? Because i am one of them. Gila kopi atau coffee addict. Tetapi nya,dulu i ols akan consume sekurang2nya 3 times daily, kalau hari tu kau macam agak puaka maka nya pengambilan dosage tu akan bertambah lah. Tapi base on dgn consuming certain products ni (i ols takleh la enclose brand kang kena saman hihi), i ols memang senang sangat dapat migrain. So imagine dah la dgn hari penuh pancaroba+consume dosage yang melampau adalah mendapat hasil yang nan hado!.

 

World-coffee-flavor-combination-of-55-different-instant-coffee-powder-white-coffee-cappuccino-black-coffee-and.jpgGambar sekadar hiasan jenis2 kopi kat market.Tiada kaitan dgn yang hidup mahupun yg mati.Plis jgn saman i ols 🙂
Until dalam tahun lepas, i ols discover bout this one brand. Yang membuatkan i ols tertarik dengan kopi ni adalah contents nya. Garam buluh. Kau rasa macam mana tu, minum kopi tapi ada garam? Tapiiii…bila baca a few reviews tentang kopi ni lagi lah membuatkan i ols nak coba. No sugar, no calories. Yang pastinya highlight dalam benefitsnya adalah baik untuk pengidap migrain (oh suka! ). For a start, beli dulu sekotak. Nice and neat packaging dan yang penting senang nak bawak pi mana2. Mineral Coffee dengan garam buluh. Apa garam buluh tu? haaa yang tu sabaq na, wait till the next posting i ols akan explain apa,macam mana,dari mana all about the queries tentang garam buluh ni.
Ever since dah cuba sekotak, lama2 i ols dah jadi pembeli tegar Mineral Coffee (MC) ni. In fact i ols menjebak kan sekali seluruh ahli keluarga try and minum. My mom yang pada asal sejak azali nya memang tak minum air2 berwarna ni (kecuali air masak je) finally gave up her loyalty of oaths with air suam hahahaha!. Alhamdulillah yang penting i ols dah lamaaaaa tak kena migraine. Macam mana rasa dia? kena lah coba! heheh.. Dia rasa unik dan takde la masin ( kalo ikut logik akal kopi mix dgn garam kan), tapi lemak2 dari garam buluh tu dan still kekalkan aroma yang lazat tu. Yang bestnya org2 macam i ols ni as a fulltime housewife memang seswaiii sebab dia bagi kita extra energy. Bila buat keja tu konsep multitaskin tak rasa sangat penat nya. Best la kan?
mineral-coffee-kopi-pencegah-darah-tinggi-kencing-manis-snappshooter-1508-03-snappshooter@2Macam2 kebaikan yang ada u ols boleh baca atas ni
Pada reader2 blog saya yang budiman ni, kalau tengah cari kopi yang sedap dan baik untuk kesihatan boleh try MC ni, i ols sangat2 recommend! 1 box ada 20 sachet (tapi selalu amik sehari tu dalam 3 sachet jugak la sebab sedap sangat) . Price nya sangat2 affordable RM30 sahaja. Boleh la PM i ols direct 013.609.1052 for ordering ok? Bila dah berumur2 ni apa yang kita nak badan sihat dan cergas, so nak hadapi hari2 yang memenatkan ni takde la rasa hazab sangat. Cheers for all coffee lover out there!